Sepetim( 0 ürün )

SEPETİNİZDE ÜRÜN BULUNMAMAKTADIR!

Madenlerden Altın Nasıl Çıkartılır?

4 dk okuma süresi

Madenlerden Altın Nasıl Çıkarılır?

Madenlerden altın nasıl çıkarılır? Konusuna değinmeden evvel toprak altında altının nasıl oluştuğunu bilmek önemlidir. Değerli madenler arasında kabul edilen altın, magma adı verilen erimiş kayaların katı kayalar içerisinde katmanlaşması sonucu ortaya çıkar. Magma içerisinde öncelikle sıvı halde bulunan bu değerli madde, deprem gibi jeolojik olaylar sonucunda ortaya çıkmakta olup, basınç nedeniyle sıvı haldeki altınların kayalara dolmasıyla birlikte katı olarak meydana gelmekte.

 

 

Peki, altın madenleri nerede bulunur? Altın, başka maddelerin arasında yer aldığından dolayı ayrıştırma tekniği yöntemi sayesinde ortaya çıkarılmakta. Ayrıca madenlerde katman ve toprağın kazılması sonucunda altın yataklarının olduğu görülmekte. Nadir durumlarda ise kepçeler aracılığı ile büyük kaya parçaları koparılarak veya mikserlerde öğütülüp, elenerek de altın meydana çıkarılmakta. Öğütme işlemi sonrasında ise çok küçük parçalara ayrılmış olan bu cevherler, karıştırma tankına aktarılmakta. Karıştırma tankları içerisinde bulunan siyanür, sodyum ve hafif oksitleyici çözeltilerden özellikle siyanürlü uygulamalar ile birlikte en küçük altın taneciklerinin bile ortaya çıkarıldığı bilinmekte. Bir de siyanür uygulamasının, altın kalitesinin düşük olduğu esnalarda kullanıldığını da belirtmekte fayda var.

 

 

Geçmişe bakıldığında en değerli ve nadir bulunan elementler arasında kabul edilen altının, bulunması kadar çıkarılmasının da oldukça meşakkatli bir yol olduğunu belirtmek gerekiyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte altın çıkarma süreçleri gün geçtikçe yenilenmekte ve zamanla bu süreç, kolay bir hale gelebilmekte. Peki, topraktan altın nasıl çıkarılır? Bu değerli madenler arasında kabul edilen altın madenine ulaşmak için ne yapmak gerekiyor? Altın madeni olarak adlandırılmış toprak ve arazilerde yapılmış olan kazılar sonucunda veya kayaların parçalanması ile bu değerli madene ulaşabilmek mümkün. Uzun uğraşlar sonucunda ulaşılan altınların, topraktan ayrılma süreçlerine değinmek gerekirse eleme yöntemi ile toprak ve kaya parçalarının ayrıştırılması sonucu bu değerli maden diğerlerinden ayrılmakta. Tabi bunun için de yerin derinliklerinde altın ocakları kurulmakta. Bu bilgiler ışığında “altın madeni nasıl çıkarılır?” ve “ne tür işlemlerden geçirilir?” soruların yanıtlarına geçelim.

 

 

Madenden Çıkan Altın Nasıl İşlenir?

Altın madenden nasıl çıkarılır ve nasıl işlenir? Altın, çıkarılmasının ardından siyanür ve karbon gibi kimyasal işlemlerden geçirilmesi suretiyle saflaşır. Bilhassa bu süreçte kayaçlar üzerinde yer alan ince yapıdaki altınların saflaştırılma süreçlerinde siyanür tercih edilmekte. Madenden altın toplama işlemleri sonrasında ise bu değerli elementler belirli işlemlerden geçirilerek son halini almaktadır.

 

 

Peki, madenden çıkan altın için eritme işlemi nasıl yapılır? Nadir bulunan altının eritme işleminde ise öncelikle çok güçlü bir ısıya gerek duyulmaktadır. Bu sebeple bu işlemin genellikle ocaklarda, altının erime sıcaklığı olan 1.064 derece ve üstünde yapılması uygundur. Daha sonra eritme işlemi ile altına yeni şekillerin verilmesi gündeme gelir. Ayrıca bu altınların işlenmesi esnasında kullanılacak olan renkler de bir hayli önem taşımakta.

 

 

Renklere Göre Altınların Arasında Ne Tür Farklılıklar Yer Alır?

Altın, halk arasında sarı renge (yeşil altın) sahip olma özelliği ile bilinmektedir. Diğer renklere sahip olan altınlar ise karışım ile buluştuktan sonra renk alırlar. Karışım olması sebebiyle diğer renkler (pembe, beyaz vb.) zamanla değişebilirken saf halde olan sarı renkli altın, belirli bir zaman geçmesine karşın eski görünümünü korumaktadır.

 

 

Peki “madenden altın nasıl çıkarılır?” sorusundan sonra sarı, beyaz, pembe gibi birbirinden farklı renkler ile imal edilen altının yapım aşaması nasıldır?

 

 

Sarı altın yapım aşaması: Doğada nadir rastlanan altının doğal ortamında bulunan saf halinin sarı renk olduğunu bilmeyen yoktur. Bu doğrultuda bu saf hale ulaşmak için de hiçbir karışıma gerek duyulmamaktadır. Dolayısıyla altın ile imal edilmiş takılar halk arasında yeşil altın olarak da adlandırılabilmektedir.

 

 

Beyaz altın yapım aşaması: Altının beyaz renkli olabilmesi için nikel ve platin gibi karışımların altın ile buluşturulması gerekmektedir. Bu karışımların buluşturulması sonucunda ise gri veya hafif kirli bir beyaz renkli altına ulaşılmaktadır. Çok daha parlak bir beyaz altın elde edilmek istenirse, son olarak radyum kaplamaların yapılması gerekmektedir.

 

 

Pembe altın yapım aşaması: Nadir bulunan altın madeninin bakır ile karıştırılması sonucunda ise altına pembe tonlar kazandırılmış olmaktadır. Bu tür altınlar ise “rose altın” olarak adlandırılmaktadır.

 

 

“Altın yer altından nasıl çıkarılır?” ve “altın çıkarıldıktan sonra ne tür işlemlerden geçirilir?” sorularının yanıtları bu şekilde verilebilir.

 

 

Dilerseniz Nadir Gold üzerinden yatırımlık altınlarınızı güvenle satın alabilirsiniz.

 

Makaleyi Paylaş

Haber bültenimize abone ol

Haberleri ve güncelleştirmeleri almak için e-posta adresinizle kaydolun.

Abone Ol'a tıklayarak Şartlar ve Koşullarımızı kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

Kolay ve zahmetsiz bir şekilde Altın ve Gümüşe ulaşmanın en hızlı yolunu
NadirGold Mobil uygulamamızı şimdi indirin